“Un smartphone accesibil este pentru nevăzător o poartă în lumea modernă, aducând o mulțime de facilități doar la câteva atingeri.
Cu ajutorul unui iPhone, orice persoană nevăzătoare poate face aceleași lucruri ca și prietenii săi fără probleme de vedere, spre exemplu să citească, să se joace, să caute informații care îl interesează etc.
Tehnologia asistivă este un pas uriaș spre independența persoanelor cu dizabilități, ajungând ca nevoia de o persoană însoțitoare să fie minimă, sau în unele cazuri inexistentă.
Împreună cu bastonul alb și aplicațiile precum Lazarilo sau Hărți, un nevăzător se poate deplasa singur, fără a se mai simții inferior din cauză că trebuie să ceară ajutorul cuiva, ne mai fiind nevoie să aștepte pentru serviciile altora, deoarece poate fii independent.
Accesul la piesele favorite nu era foarte ușor, trebuia să aștepți ca la radio sau televizor să se audă melodia preferată, dar acum aplicațiile Spotify și Youtube sunt perfect accesibile, oricine putând asculta orice, fără întreruperile reclamelor sau știrilor, de multe ori neinteresante.
Pentru o perioadă destul de lungă, nevăzătorii aveau telefoane simple, fărăă voce și cu butoane mari pentru a le fii mai ușor să formeze numerele scrise pe un carnețel în braille sau chiar ținute minte, cum era de multe ori cazul.
De fiecare dată când primeai un mesaj, cineva trebuia să vină să îți citească, o experiență nu foarte confortabilă, eventuale secrete putând fi vizibile unei alte persoane.
Cărțile sunt hrană pentru suflet, iar cu ajutorul vocii sintetice, acum oricine poate cădea în mrejele lor, fiind accesibile oriunde și oricând, multe fiind și gratuite.
Conversațiile cu oricine acum nu mai sunt o problemă, deoarece tastatura virtuală a telefonului este ușor de folosit, existând chiar și un mod braille în care se formează pe ecran tastatura unei mașini de scris, mulți nevăzători putând scrie mai repede decât multe dintre persoanele tipice.
Majoritatea oamenilor se bucură de jocuri, de la simplul Solitaire până la jocuri complexe în care îți creezi propriul caracter și poți face orice, ca într-o a doua lume.
Acum nici acestea nu mai sunt o problemă, deoarece au apărut jocurile audio, accesibile cu vocea sintetică și bazate foarte mult pe sunet, acum orice nevăzător având șansa de a se relaxa cu un joc de cărți, a-și antrena mintea cu un joc de șah sau a intra în acțiunea unui joc de luptă.
Rețelele de socializare, blogurile și toate site-urile în general au stârnit interesul majorității, folosirea lor fiind posibilă și de către un nevăzător, acesta putând citii un articol, face o temă pentru școală etc.
Oricine vrea să dea din când în când câte un scroll pe Facebook sau Twitter, dar acestea sunt pline în general de poze, dar cu ajutorul inteligenței artificiale, acestea pot fii descrise, telefonul spunând dacă în acestea este un prieten sau o pisicuță pe clapele unui pian, făcând un spectacol pe cinste. 🙂
Mereu aud oamenii zicând că nevăzătorii nu pot face poze, că trebuie să vezi ce este de partea cealaltă a camerei și recunosc, a fost adevărat pentru o lungă perioadă.
Dar acum în aplicația de cameră, telefonul spune cum trebuie înclinat pentru a centra subiectul și uneori știind chiar și dacă acela pe care tu îl fotografiezi zâmbește sau se încruntă.
În concluzie, un iPhone aduce lumină în viața nevăzătorilor și le deschide calea către independență.“
Recent Comments